ATHENE

Een veelbelovende trendy stad, rijk aan cultuur in al haar vormen, KALIMERA GREECE!

Geschreven door

Travelplanner Isabelle de Jong,

zoekt u een TravelXL Beuk kantoor.....

Klik hier voor één van onze kantoren

We landen op het vliegveld van  Athene en pakken de metro naar de stad, dit duurt zo’n 40 minuten. In de aanloop naar de Olympische Spelen van 2004 is deze metro aangelegd. Dit maakt de hele stad goed en snel bereikbaar. Een transfer vanaf de luchthaven naar de stad kost 8 euro. Een metro-kaartje voor 24-uur is 4 euro. Je stempelt één keer af en daarna kun je de stad een etmaal lang verkennen. Een week kaart kost 10 euro. Betaalbare prijzen dus.

Taxi’s en bussen zijn er ook in overvloed. Om een taxi in de stad aan te houden moet je hééél hard schreeuwen. Direct door het raampje naar de chauffeur aangeven waar je naar toe wilt en snel instappen. Hier merk je dat tijd geld is en alles snel moet gaan. Het verkeer is chaotisch in Athene, meerdere malen goed uitkijken is dan ook niet overbodig.

De prijzen van de taxi’s zijn in vergelijking met de prijzen die wij gewend zijn zeer voordelig. Wel is het zaak om waakzaam te zijn welke tarieven aanstaan wanneer de chauffeur gaat rijden, bewust of onbewust staat er overdag nog wel eens het nachttarief aan.

De ‘hop-on-hop-off bus’ doet een leuke tour door de stad. We stappen dan ook, na het inchecken in ons hotel, direct op voor een eerste indruk. Je ziet de mooiste bezienswaardigheden waaronder het parlementsgebouw, de bibliotheek en diverse musea. Er zijn maar liefst 15 stops onderweg. Het Monastirakiplein is de locatie waar we uitstappen en we ons onder dompelen in de hectiek van de gezellige straatjes met vele terrassen op en om dit plein. Wat een bedrijvigheid hier, erg leuk!

Na een tijdje rondgezworven te hebben in de omgeving pakken we weer de hop-on-hop-off bus om meer van de stad te zien. De volgende stop is nr.5: Temple of Zeus.

De grootste en oudste tempel van Griekenland. In de 6e eeuw voor Christus begon men met de bouw en deze eindigde 700 jaar later. Zoals de naam al zegt is deze tempel opgedragen aan de god Zeus, de oppergod  in de Griekse mythologie. 14 van de in totaal 104 erg grote zuilen bestaan nog. Vanaf deze tempel lopen we naar de wijk Plaka.

Plaka heeft zijn terrassen uitgebreid uitgestald en de geur van pita gyros trekt je vanzelf één van de vele taverna’s in. Aan keuzes geen gebrek. Het oude en nieuwe Athene komt hier samen wat leidt tot een enorme verscheidenheid in alle vormen. Kleurrijke huizen, smalle straatjes. Ik vind het geweldig en geniet volop!

’s Avonds zijn we op uitnodiging van een reisorganisatie neer gestreken in restaurant Zafiro en mogen we van de welbekende Griekse keuken genieten. Voor we aan tafel gaan krijgen we eerst een rondleiding. We zien hoe vers brood wordt gebakken, hoe in het oude Griekenland tapijten en tafelkleden worden geweven. Vervolgens schuiven we aan voor het diner. Specialiteiten als gyros, feta, moussaka en tzatziki vullen de tafel en we laten het ons goed smaken. We genieten van een Griekse folklore avond met eten en muziek en dans. Het restaurant is iets hoger gelegen in Athene en heeft vanaf het grote buitenterras met lounge-hoekjes een prachtig uitzicht over deze ‘witte’ stad. We genieten en krijgen natuurlijk ook de typisch Griekse ‘ouzo’, met haar anijssmaak. Griekenland kent naast haar typische gerechten ook een eigen wijncultuur. Retsina is een echte Griekse specialiteit, een droge witte wijn met een bittere maar frisse harssmaak. Ik vind het niet zo lekker.

Het Uitgaansleven begint in Athene laat, pas rond 11 uur komt het op gang. De meeste bars en clubs zijn tot in de kleine uurtjes geopend. De wijk Gazi is echt voor jongeren, hier vind je de “coolere" tenten. Veel hotels hebben een dakterras met bar en bieden een mooi uitzicht over het verlichte Athene. Een aanrader is wat mij betreft het Hotel Fresh.

De volgende dag gaan we shoppen. Athene kent zo zijn buurten waar het voor de shoppers goed toeven is. Op aanraden van ons Hotel gaan we eens kijken in ‘Ermoú’ dit is de drukste winkelstraat van Athene, natuurlijk  geheel autovrij. Oeps dit is wel erg leuk, in deze straat bevinden zich de betere kleding- en schoenenwinkels en de bekende modeketens zoals o.a. Zara.

Voor leuke souvenirs ben je in Plaka aan het juiste adres. Je vindt hier onder andere handgeweven tapijten, koperen koffiepotten en olijfolie. Een van de grootste overdekte markten van Athene is Athínas. Dit is een overdekte, 19e eeuwse hal waar elke dag markt is, behalve op zondag. Veel kramen bieden verse streekproducten aan. In het kader van goedkoop lunchen kunnen we zeggen dat er erg veel gratis te proeven is op de markt en dit geeft je natuurlijk de perfecte indruk van het Griekse eten!

Gedurende een stadswandeling die we maken met een Nederlandse gids die in Athene woont, krijgen we een goede indruk van de stad. We wandelen door typische Griekse straatjes. Zien een klein Grieks Orthodox kerkje waar mensen in- en uitlopen voor een kort gebed en komen langs een onopvallend Grieks eethuisje waar je in de kelder kunt eten wat de pot schaft. Athene is ook rijk aan graffiti en onze gids legt uit wat deze betekenen.

Een bezoek aan de Acropolis mag bij een bezoek aan Athene niet ontbreken. De trekpleister van de stad. Acht uur ‘s morgens staan we bij de ingang van deze 156 meter hoge Tafelberg. De entree is 12 euro en geeft toegang tot de Acropolis, Parthenon, het Odeon van Herodes Atticus, de Nike-tempel en de Erechtehion. Bij erg warm weer in de zomer is het raadzaam om onderaan de beklimming te vragen of men boven geopend is i.v.m. het warme weer ( Ik ken mensen die er te vergeefs naar boven zijn geklauterd in de hitte).

Helaas staat deze voor een gedeelte in de steigers voor restauratie. We moeten wachten tot het leger de Griekse vlag in mars naar boven heeft gebracht om dan de klim omhoog te maken. Zorg voor goed schoeisel, de Acropolis is eigenlijk altijd erg glad. Het is raadzaam om de Acropolis vroeg te bezoeken ivm de vele toeristen die er op afkomen. We hebben geen gids geboekt, wat overigens wel kan in verschillende talen en we gaan op eigen gelegenheid deze trekpleister ontdekken.

Het Dionysos Theatre,Roman Agora, Temple van Zeus, Hadrian bibliotheek, Kerameikos. Ook het Nationaal Archeologisch Musuem of het ‘nieuwe’ Acropolis Museum zijn een ‘must’ om te zien als je in Athene bent. De havenstad Pireus is het angelpunt wanneer je per boot naar één van de vele eilanden wilt vertrekken. Hier vlak bij bevindt zich ook de boulevard van Palaio Faliro. Je hebt hier een moderne jachthaven. Beachclubs, strandbedjes/parasols/douches en strandwachten. Wanneer  overdag in de stad erg warm is kun je hier goed verkoeling zoeken. Athene is met haar haven Pireus ook de poort naar de vele eilandjes, waar je heerlijk nog een paar weken vakantie na een bezoek aan Athene kunt vast knopen. Ook zie je veel Back-packers van eiland naar eiland hoppen. Dat lijkt me voor een volgende reis zeker de moeite waard na het proeven van de Griekse cultuur in Athene.

Noordwijk

Abr. van Royenstraat 91

2202 EM Noordwijk

 071 - 3610500 noordwijk@travelxl.nl

Voorhout

Herenstraat 83

2215 KG Voorhout

0252 - 232022

voorhout@travelxl.nl

 

Lisse

Kanaalstraat 24

 2161 JL Lisse

0252 - 419138

lisse@travelxl.nl

Scheveningen

Badhuisstraat 148

2584 HL Scheveningen

070 - 3541688

scheveningen@travelxl.nl

Beuk ZakenreizenXL

Abr. van Royenstraat 91

2202 EM Noordwijk

 071 - 3618703

zakenreizen@travelxl.nl

TravelXL Beuk Abraham van Royenstraat 91 2202 EM Noordwijk - Alle filialen 155 2200 AD Noordwijk

Bankrelatie ING - NL32INGB0477503187 KVK - 28056400 BTW - NL 8185.85.638.B01